ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Εφιαλτικές συνθήκες για παιδιά και εφήβους

Το μοναδικό στην Ελλάδα Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», παραμένει κλειστό γιατί δε διαθέτει τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό!

Τραγικές ελλείψεις αντιμετωπίζει η χώρα μας στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών και ιδιαίτερα των παιδιών και εφήβων. Παιδιά και έφηβοι κάθε ηλικίας βιώνουν εφιαλτικές καταστάσεις, καθώς αναγκάζονται να κάνουν ακτινοθεραπεία σε θαλάμους νοσηλείας με ενήλικους καρκινοπαθείς, σε άθλιες συνθήκες, ακόμα και με καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, ενώ οικογένειες ξεπουλιούνται για τη θεραπεία του παιδιού τους σε ιδιωτικά νοσοκομεία, πληρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Την ίδια ώρα, παραμένει κλειστό το μοναδικό στην Ελλάδα Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», γιατί δε διαθέτει τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, αν και οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού έχουν ολοκληρωθεί από το 1998! Οι διαδικασίες προμήθειας του αναγκαίου σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού του Κέντρου ξεκίνησαν το 2005, αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σαν αποτέλεσμα, ανοίγει διάπλατα το πεδίο στην επιχειρηματική και «φιλανθρωπική» δραστηριότητα, όπως έρχεται να καταδείξει η κατασκευή -με τυμπανοκρουσίες και τις ευλογίες της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου- Ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω του Συλλόγου «Ελπίδα».

Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και ογκολόγοι, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός για την ακτινοθεραπεία παιδιών, με αποτέλεσμα τα παιδιά με καρκίνο να χρησιμοποιούν τα μηχανήματα των ενηλίκων, αν και τα μηχανήματα κάποιες φορές είναι ακατόρθωτο να χρησιμοποιηθούν ειδικά στα μικρά παιδιά και είναι παλιάς τεχνολογίας.

Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι βιώνουν τραγικές καταστάσεις και ταλαιπωρούνται ανεπίτρεπτα στα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων, όπου οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνουν και τους τέσσερις μήνες. Γονείς, ακόμα και παιδιών που έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο, περιέγραψαν στη συνέντευξη τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στα νοσοκομεία, αλλά και περιπτώσεις οικογενειών που ξεπούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για τη θεραπεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου οι κύκλοι ακτινοθεραπείας χρεώνονται από 6.000 έως και 16.000 ευρώ!

«Είναι έγκλημα τα παιδιά να τιμωρούνται για την ασθένειά τους βιώνοντας αυτές τις καταστάσεις. Δεν πρέπει να παρακαλάμε για τα αυτονόητα. Η πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση απέναντι σε αυτά τα παιδιά», επισημάνθηκε χτες.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των ογκολογικών ασθενών, ενηλίκων και παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι γονείς, υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 260 – 280 παιδιά με καρκίνο, απ’ τα οποία τα μισά θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοβολία. «Τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα στα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών για ακτινοθεραπεία λόγω τεράστιου φόρτου εργασίας και έλλειψης σύγχρονης τεχνολογίας», τονίστηκε χτες. Οπως είπαν οι ογκολόγοι, η υψηλή τεχνολογία στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εξασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια για τα παιδιά, μειώνοντας και προλαμβάνοντας τις σοβαρότατες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά η ακτινοθεραπεία.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις υγεία. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ
Αρέσει σε %d bloggers: