Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ στο 9ο Συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας

Αποψη από το προηγούμενο 8ο Συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας

Στις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, που ξεκίνησαν από χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και Κύριλλο Παπασταύρο, υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος.Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα το πλήρες κείμενο του χαιρετιστηρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, που απευθύνει στο Συνέδριο των Τούρκων κομμουνιστών:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και απευθύνει προς τους αντιπροσώπους, προς όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός σας, θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΚΚ Τουρκίας, στην πάλη σας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας της Τουρκίας. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας ενάντια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ και θεωρούμε ότι προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στον αγώνα του λαϊκού κινήματος όσοι υποστηρίζουν πως με την ένταξη της Τουρκίας σ’ αυτόν τον αντιδραστικό σχηματισμό θα διευρυνθούν τα δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες. Από τη δική μας πείρα γνωρίζουμε πως η ΕΕ είναι αντιδραστικό, ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα βάναυσης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που επιτίθεται συντονισμένα και αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που αποκτήθηκαν με σκληρές και αιματηρές ταξικές μάχες. Ηγείται, μαζί με τις ΗΠΑ, της αντικομμουνιστικής και αντιδημοκρατικής εκστρατείας στον κόσμο, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η ΕΕ δεν αποτελεί αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Γι’ αυτήν ισχύουν στο ακέραιο όσα είχε γράψει ο Λένιν στο έργο του για το «Σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Η ΕΕ μπορεί να γίνει ακόμη πιο αντιδραστική, αλλά δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Είναι Ενωση του κεφαλαίου.

Το κομμουνιστικό κίνημα μπροστά σε σημαντικά καθήκοντα

Αγαπητοί σύντροφοι

Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια οικονομική κρίση, το βάθος και τις συνέπειες της οποίας όλο και περισσότερο βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η κατάσταση που διαμορφώνεται θέτει μπροστά στο κομμουνιστικό κίνημα νέα, μεγάλα και στρατηγικής σημασίας καθήκοντα. Αμεσα πρέπει να οργανωθεί μεγάλο κίνημα αντίστασης, ώστε να μην πληρώσει η εργατική τάξη, ο λαός τις συνέπειες. Γενικότερα, έρχεται στην επιφάνεια το πρόβλημα της σχεδιασμένης ανάπτυξης προς όφελος των λαών, η προοπτική του σοσιαλισμού ως μόνης εναλλακτικής λύσης, η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Είναι βέβαιο πως μια από τις συνέπειες της κρίσης θα είναι ένας νέος κύκλος οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε πολλά επίπεδα (οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο). Οι εστίες πολέμου που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια μπορεί να περάσουν σε νέα αναζωπύρωση, καθώς εντείνονται οι ανταγωνισμοί για τους αγωγούς πετρελαίου και του φυσικού αερίου, για αγορές και σφαίρες επιρροής. Η περιοχή του Καυκάσου αναδεικνύεται σε θερμή ζώνη του ανταγωνισμού, περικλείει νέους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, στην οποία εμπλέκονται ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσία κ.ά.

Την ίδια ώρα, αναπτύσσονται ξεπερασμένες σοσιαλδημοκρατικές συνταγές περί ρυθμίσεων της καπιταλιστικής αγοράς, μέσω κρατικο-μονοπωλιακών παρεμβάσεων, περί νέου οικονομικού μοντέλου κ.ά. Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση αναπτύσσονται συζητήσεις, αναζητήσεις και προβληματισμοί για την αποκαλούμενη «αναμόρφωση του ΟΗΕ», για «νέα συστήματα ασφαλείας» στην Ευρώπη και διακηρύξεις σε παγκόσμιο επίπεδο περί του «πολυπολικού κόσμου». Θεωρούμε πως ο παραπάνω προβληματισμός αποτελεί «στάχτη» στα μάτια των λαών και μέσο για συγκάλυψη του επιθετικού χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού, του αποπροσανατολισμού για τον δήθεν εξανθρωπισμό του. Η στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, η επιθετικότητα του κεφαλαίου, ο πόλεμος, η βία και ο εκβιασμός – εκφοβισμός είναι σύμφυτα με το ταξικό καπιταλιστικό σύστημα στο ανώτερο στάδιό του, το ιμπεριαλιστικό.

Οι κομμουνιστές στην Τουρκία και στην Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε με την κοινή τους πάλη, μαζί με τις άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής, να εμποδίσουμε πιθανά σχέδια «διαίρει και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών. Να μην αφήσουμε να δηλητηριάσουν και να αντιπαραθέσουν τους λαούς μας οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αστική τάξη. Να εμποδίσουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ σε βάρος άλλων λαών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.

Αγαπητοί σύντροφοι

Η κρίση στην οικονομία των ΗΠΑ και κρατών – μελών της ΕΕ δεν είναι αποτέλεσμα λαθών ή κακής διαχείρισης, όπως ισχυρίζονται σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές. Είναι κρίση του καπιταλισμού, είναι αποτέλεσμα της υπερ-συσσώρευσης και υπερπαραγωγής, είναι εκδηλώσεις της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι βίαιη εκδήλωση των συσσωρευμένων αντιθέσεων του καπιταλισμού.

Η κρίση είναι η αναπόφευκτη μοίρα κατά το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, όλων των καπιταλιστικών οικονομιών, που δείχνει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος.

Καμιά πολιτική διαχείρισης του συστήματος, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, δεν μπορεί να το απαλλάξει από την εσωτερική του σαπίλα, είτε το κράτος εξαγοράζει τα βάρη των υπερχρεωμένων τραπεζικών και άλλων εταιρειών, είτε αφήνει στην ίδια την αγορά την απαξίωση ή την εξαγορά τους.

Οι εργαζόμενοι, και πολύ περισσότερο οι κομμουνιστές, πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στις σκόπιμα παραπλανητικές απόψεις περί ρύθμισης, εξυγίανσης – εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, που δαιμονοποιούν το φιλελευθερισμό για να τον σώσουν.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση και να διεκδικήσει να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης, καμία στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο. Με ανάλογα αιτήματα προβολής των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, πραγματοποιούνται στη χώρα μας μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώνει στις γραμμές του τα ταξικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες της χώρας μας. Στους δρόμους του αγώνα βρίσκονται οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, αμφισβητώντας την ΚΑΠ της ΕΕ, τους «νόμους της αγοράς», ζητώντας εγγυημένες από το κράτος τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα και αναπλήρωση του εισοδήματός τους. Σημαντικούς αγώνες για τα δικαιώματά της ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα και η μαθητική και σπουδάζουσα νεολαία.

Για να δυναμώσει η στρατηγική ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Αγαπητοί σύντροφοι

Απαιτείται να δυναμώσει η προσπάθεια συντονισμού της πάλης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική είναι η συνέχιση των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ, που ξεκίνησαν από την Αθήνα, συνέχισαν σε Λισαβόνα, Μινσκ και φέτος στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Βεβαίως, αυτές δεν είναι πλέον αρκετές, απαιτείται να πυκνώσουν και οι περιφερειακές, όπως αυτές των ΚΚ της Βαλκανικής, αλλά και οι θεματικές Συναντήσεις των δυνάμεων του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που ακόμη βρίσκεται, κατά τη γνώμη μας, σε κρίση. Στο εσωτερικό του κομμουνιστικού κινήματος συνεχίζεται η διαπάλη. Στο επίκεντρο βρίσκονται: Η επικαιρότητα του μαρξισμού – λενινισμού, η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού σε συνθήκες προσωρινής νίκης της αντεπανάστασης. Ο χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού και των ιμπεριαλιστικών διακρατικών ενώσεων. Η στρατηγική των συμμαχιών, η στάση των κομμουνιστών στην καπιταλιστική κρίση και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Βασικό ζήτημα είναι η στάση απέναντι στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα.

Η παράταση της κρίσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος περικλείει κινδύνους ακόμα μεγαλύτερου πισωγυρίσματος.

Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να δοθεί μάχη ενάντια στην τάση σοσιαλδημοκρατικοποίησης των ΚΚ, με την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, του αντικομμουνισμού και των αστικών ΜΜΕ, αλλά και πολιτικών δυνάμεων, όπως του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ).

Πιστεύουμε πως τα κόμματά μας πρέπει να εργαστούν, ώστε να προωθηθεί μια πιο διακριτή μορφή συνεργασίας με Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που προσεγγίζουν στις ιδεολογικές και πολιτικές τους απόψεις, που υπερασπίζονται το μαρξισμό – λενινισμό και την προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, καθώς και την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό. Εκτιμούμε πως κάτι τέτοιο θα συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινής στρατηγικής απέναντι στον ιμπεριαλισμό, θα δράσει ενισχυτικά συνολικά για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Αγαπητοί σύντροφοι

Εκτιμούμε πως αναδείχτηκε ακόμα περισσότερο η αναγκαιότητα να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα από τη σκοπιά της επιστημονικής θεωρίας του σοσιαλισμού – κομμουνισμού για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα. Χωρίς μια τέτοια αποτίμηση, έστω και αν αυτή χρειαστεί να συνεχιστεί σε κάποια ακόμη ανοιχτά ζητήματα, δεν είναι δυνατή η ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, δεν μπορεί να γίνει μια ολοκληρωμένη, όσο είναι δυνατόν, επεξεργασία της στρατηγικής του επαναστατικού εργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος στις σύγχρονες συνθήκες. Αυτό αφορά όλα τα ΚΚ, σε όποιες συνθήκες και αν δρουν.

Με τα θέματα αυτά θα ασχοληθεί το 18ο Συνέδριο του Κόμματός μας (18-22 Φλεβάρη 2009) και η προσοχή μας θα στραφεί σε μέτρα και αποφάσεις που πάρθηκαν και κλόνισαν το χαρακτήρα της σοσιαλιστικής εξουσίας και οικονομίας, καθώς και σε θέματα που επέδρασαν αρνητικά στη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος κατά του ιμπεριαλισμού. Ταυτόχρονα, γίνεται μια προσπάθεια γενίκευσης των θεωρητικών θέσεων, στις οποίες στηρίζεται το Κόμμα στα ζητήματα του σοσιαλισμού και παρουσιάζεται συνοπτικά η δική μας αντίληψη για το σοσιαλισμό.

Το ζήτημα, βεβαίως, δεν αφορά μόνον το κόμμα μας. Αφορά όλα τα ΚΚ, έτσι με μεγάλη χαρά θα δεχτούμε τις γνώμες σας σχετικά με τις «Θέσεις μας για το σοσιαλισμό».

Σαφώς και η όλη φιλοσοφία αυτού του κειμένου κινείται στον αντίποδα των ρεφορμιστικών, οπορτουνιστικών αντιλήψεων «περί εθνικών ιδιαιτεροτήτων του σοσιαλισμού», που καλλιέργησε στο παρελθόν ο ευρωκομμουνισμός. Ετσι, υπερασπίζεται τόσο τις γενικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής οικοδόμησης, όσο και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αντλήσει επίκαιρα συμπεράσματα από αυτήν την οικοδόμηση, τις αδυναμίες, τα λάθη και τις αιτίες ήττας στην ΕΣΣΔ.

Αγαπητοί σύντροφοι

Με τις σκέψεις αυτές, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 9ου Συνεδρίου σας και στην υλοποίηση των αποφάσεών του, στον αγώνα σας για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, για το σοσιαλισμό.

Ζήτω ο μαρξισμός – λενινισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚΤ!

Αθήνα 27/01/2009

Η ΚΕ του ΚΚΕ».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις 18ο Συνέδριο ΚΚΕ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ στο 9ο Συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας
Αρέσει σε %d bloggers: