Ανοίγουμε τα φτερά μας, σαλπίζουμε την Αντεπίθεση

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Αντεπίθεση. Το Σύνθημα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ καταγράφεται με ηχηρά χρώματα. Ετοιμο να γίνει πράξη σε όλα τα μέτωπα. Ξεκινώντας από το βήμα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, όπου από χτες οι σύνεδροι παίρνουν το λόγο. Για να γίνει αυτό το συνέδριο εφαλτήριο ώστε να γίνουμε πιο ικανοί να ανταποκριθούμε στον ιστορικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος σε όλες τις συνθήκες, να γυρίσουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.Πολύ πριν από την ώρα προσέλευσης, σύνεδροι, παρατηρητές και προσκεκλημένοι προσέρχονται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, που είναι στολισμένη με λουλούδια και πανό, που αποτυπώνουν τους στόχους του 18ου Συνεδρίου και τους συμπυκνώνουν σε μια λέξη ουσιαστική, φωτεινή για το σήμερα και το αύριο: Αντεπίθεση.

Αυτό το σύνθημα, αυτός ο στόχος πυροδοτεί διαρκείς συζητήσεις ανάμεσα στους αντιπροσώπους, που μέχρι τη στιγμή της έναρξης των εργασιών δε σταματούν να ανταλλάσσουν εμπειρία από τις οργανώσεις τους, την εμπειρία που μεταφέρεται στις εργασίες του Συνεδρίου. Πριν μπουν στην αίθουσα, κοντοστέκονται στην έκθεση βιβλίου και στα ταμπλό που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ από το 13ο Συνέδριο μέχρι και σήμερα, την ταξική συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, την ηρωική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς και σύγχρονες στιγμές της πάλης του λαού.

Οι σύνεδροι προσέρχονται και παίρνουν θέση. Με το χαμόγελο στα χείλη, την αισιοδοξία αποτυπωμένη σε ολόκληρη την παρουσία τους και την αποφασιστικότητα να συμβάλουν στις εργασίες του Συνεδρίου για να γυρίσουμε νέα σελίδα στη δράση και στην προοπτική του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Συγκεντρώνονται σε ένα πολύχρωμο μελίσσι πρωτοπόρων κομμουνιστών και αγωνιστών από όλη την Ελλάδα και τις οργανώσεις του εξωτερικού. Μαζί τους και οι αντιπρόσωποι των 90 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από 72 χώρες του κόσμου, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Κόμματος για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου και με ενθουσιασμό πέρασαν χτες το πρωί τις πύλες της έδρας της ΚΕ. Δίπλα στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου βρέθηκαν και χτες, στην έναρξή του, δεκάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος, εκπρόσωποι του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, μετανάστες, εκπρόσωποι του γυναικείου κινήματος, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της Eθνικής Aντίστασης… Στο πλάι των συνέδρων του ΚΚΕ, στο πλάι των κομμουνιστών. Εκεί που είναι η θέση τους στις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες για το μεροκάματο, για την ασφάλιση, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για τη μόρφωση, για την ίδια τη ζωή…Νεολαίοι και παλαίμαχοι αγωνιστές, κομμουνιστές όλων των ηλικιών από κάθε μεριά αυτού του τόπου, που συναντιούνται πάντα στην πάλη, συναντήθηκαν ξανά χτες στην κορυφαία διαδικασία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οπλισμένοι με την πείρα από τη δουλειά στις οργανώσεις τους, από τις μικρές και μεγάλες μάχες στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και κατοικίας. Αρματωμένοι με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού -λενινισμού και του επιστημονικού σοσιαλισμού, με την επιμονή του επαναστάτη κομμουνιστή που δουλεύει λιθαράκι το λιθαράκι για να φέρει πιο κοντά την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ατσαλωμένοι με την αισιοδοξία ότι αυτό το Συνέδριο σηματοδοτεί την αύξηση των απαιτήσεων από τους εαυτούς μας, ότι αυτό το Συνέδριο είναι Συνέδριο αντεπίθεσης «σε όλα τα μέτωπα, στο κίνημα, στη δουλειά μας, στον τρόπο καθοδήγησης. Χρειάζονται αναπροσαρμογές, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, να ανταποκριθούμε», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Εισήγηση της απερχόμενης ΚΕ προς το 18ο Συνέδριο. Αλλωστε, «και από την προσυνεδριακή δουλειά φάνηκε ότι τώρα είμαστε πιο ώριμοι, έμπειροι και ικανοί να ανοίξουμε τα φτερά μας πιο πλατιά στο λαό, χωρίς δισταγμό και αναστολή, έτσι που να ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα που γεννά αντικειμενικά η αποσπασματικότητα. Να δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα που μπαίνουν τι είναι σήμερα ρεαλιστικό και εφικτό». Γιατί ρεαλιστικό είναι εκείνο που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Και αυτό ακριβώς μπαίνει στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Για το σήμερα και για το αύριο. Για το Μέτωπο, για το σοσιαλισμό.

Ξεκινάμε

Οι εργασίες της εναρκτήριας συνεδρίασης

Παρακολουθώντας τις εργασίες

Κατάμεστη η Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό χτες το πρωί, στην έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος. Εκατοντάδες οι σύνεδροι, οι αντιπρόσωποι των 92 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Εθνικοαπελευθερωτικών Κινημάτων, οι προσκεκλημένοι που κατέκλυσαν το χώρο αρκετά πριν την έναρξη των εργασιών, αξιοποιώντας την ευκαιρία για μια ακόμα συζήτηση, για ανταλλαγή κι άλλων προβληματισμών και σκέψεων, αλλά και για να συναντήσουν φίλους και συντρόφους από άλλες περιοχές της χώρας.Στις 10 ακριβώς, έχοντας παραλάβει απ’ τη Γραμματεία τους φακέλους τους με την εισήγηση, τα κείμενα των Θέσεων, τις κάρτες τους, οι αντιπρόσωποι βρίσκονταν όλοι στις θέσεις τους στο εσωτερικό της Αίθουσας Συνεδρίων. Στο βήμα ανέβηκε η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων και αφού ανακοίνωσε την απουσία 7 συνέδρων, δικαιολογημένοι όλοι τους, κάλεσε τους συνέδρους να ψηφίσουν για τη συγκρότησή τους σε Σώμα. Το 18ο Συνέδριο αρχίζει.

Αμέσως μετά το Σώμα του Συνεδρίου υπερψηφίζει την πρόταση για 29μελές προεδρείο και την ημερήσια διάταξη. Τα μέλη του προεδρείου παίρνουν τις θέσεις τους και ο προεδρεύων, Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, από μικροφώνου καλεί τους παραβρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τον Επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη, τον σύντροφο Δ. Φέτση, μέλος της ΚΕ και «όλους όσοι δεν είναι εδώ σήμερα μαζί μας». Στην αίθουσα όλοι όρθιοι, σιωπηροί, ανακαλώντας στη μνήμη τους όλους τους αξέχαστους συντρόφους μας που έφυγαν στο προηγούμενο τετράχρονο από κοντά μας. Η επιτυχία των εργασιών αυτού του Συνεδρίου και η δουλειά για επίτευξη των στόχων του είναι δέσμευση και στη μνήμη τους, οφειλόμενο χρέος στους αγώνες που έδωσαν. «Θα τους θυμόμαστε πάντα» ήταν τα λόγια του Θ. Τζιαντζή, αμέσως μετά.

Οι ξένες αντιπροσωπείες ενώ παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου

Στη συνέχεια ο Θ. Τζιαντζής ανακοινώνει στο Σώμα και καλωσορίζει την παρουσία των αντιπροσωπειών ξένων κομμάτων και κινημάτων, του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Δ. Σιούφα, του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα, των πρεσβευτών της Κούβας, της Κίνας, της Κύπρου, της Βενεζουέλας και της Παλαιστίνης. Καλωσορίζει, ακόμα, τους εκατοντάδες προσκεκλημένους εκπροσώπους του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανθρώπους των Γραμμάτων από ΑΕΙ και ΤΕΙ, του Πνεύματος και των Τεχνών, εκπροσώπους εργαζομένων στα ΜΜΕ, του γυναικείου κινήματος, της Εθνικής Αντίστασης και πλήθους μαζικών φορέων.Ακολούθως ο λόγος δίνεται στην ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ στο 18ο Συνέδριο. Οταν η ομιλήτρια ολοκληρώνει την παρουσίαση, οι σύνεδροι, όρθιοι, ενώνουν τις φωνές τους στο σύνθημα: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, στη συνέχεια απευθύνει χαιρετισμό στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Οι εργασίες αμέσως μετά διακόπτονται για ένα σύντομο διάλειμμα προκειμένου να αποχωρήσουν οι προσκεκλημένοι και το Συνέδριο να συνεχίσει τις εργασίες του έως την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι το Συνέδριο θα συζητήσει ως πρώτο θέμα την Εκθεση της ΚΕ με τον απολογισμό δράσης του Κόμματος απ’ το 17ο Συνέδριο και τα καθήκοντά του έως το 19ο και ως δεύτερο θέμα θα συζητηθούν οι «Εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα – η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».

Το προεδρείο του Συνεδρίου κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους συντρόφους που «έφυγαν» την τελευταία τετραετία
Ο φάκελος με τα υλικά των αντιπροσώπων
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές ψηφοφορίες
Ο χαιρετισμός του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος σημείωσε:«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, απευθύνω χαιρετισμό και ευχές επιτυχίας στο 18ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το ΚΚΕ είναι το παλαιότερο Κοινοβουλευτικό Κόμμα στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα. Βουλευτές του συμμετείχαν στη Βουλή των Ελλήνων για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926. Το ΚΚΕ είναι εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σημαντικός παράγοντας της πολυκύμαντης εθνικής και πολιτικής ζωής της πατρίδας μας. Μετέσχε έντονα σε φάσεις της εθνικής μας ζωής και συνδιαμόρφωσε την εθνική κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Η επιρροή των ιδεών του είχε πάντα συνέπειες πέρα από το δικό του πολιτικό χώρο. Η νομιμοποίηση της μεταπολίτευσης κατέστησε το ΚΚΕ ισότιμο πολιτικό εταίρο της δημοκρατίας μας. Το ΚΚΕ συνέβαλε θετικά και ουσιαστικά στην επιτυχία της μεταπολίτευσης.

Σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε τον ιστορικό ρόλο του ΚΚΕ και τη σύγχρονη παρουσία του ως παράγοντα ζωής και σταθερότητας της δημοκρατίας μας. Ακόμα και όταν διαφωνούμε, συζητούμε και κατανοούμε. Αυτή είναι η ωριμότητα της δημοκρατίας μας, στην οποία το ΚΚΕ συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά.

Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου και σοφές και καλές αποφάσεις για το καλό του ελληνικού λαού».

Advertisements
Αναρτήθηκε στις 18ο Συνέδριο ΚΚΕ. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανοίγουμε τα φτερά μας, σαλπίζουμε την Αντεπίθεση
Αρέσει σε %d bloggers: