ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ – ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Σημαντικό βήμα η – για πρώτη φορά – υπογραφή της Διακήρυξης

Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου

Παρουσιάζοντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τη Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών της ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε τα παρακάτω:«Οπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ έχει σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύξει μια πολύμορφη και πολυεπίπεδη συνεργασία με κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ανεξάρτητα των ιδεολογικοπολιτικών διαφορών που υπάρχουν. Eχει αποδεχτεί μια καλή αφετηρία για ευρύτερη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι διεθνείς συναντήσεις που έχουν πια καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, και που έχουν προχωρήσει σε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια πέρα από τη συζήτηση άμεσων ζητημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, να φωτιστούν κοινές θέσεις και διαφορές σε θέματα στρατηγικής σημασίας, ορισμένα θεωρητικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η συνεργασία περιφερειακά, κατά ήπειρο, ή και ανάμεσα σε γειτονικές περιοχές.

Βεβαίως, όπως έχουμε σημειώσει και στα επίσημα ντοκουμέντα μας, τα συνεδριακά και στο 18ο Συνέδριο, υπάρχει μπροστά μας πολύς δρόμος για να διαμορφώσει, μέσα από ουσιαστικές διαδικασίες, χωρίς το άγχος της βιασύνης αλλά και με ευθύνη μπροστά σε οξυμένα προβλήματα και ακόμα πιο δύσκολα αύριο, μια ενιαία στρατηγική που να αντιστοιχεί στο χαρακτήρα της εποχής μας, που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Επίσης, σε ζητήματα που έχουν σχέση με την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως και σε ζητήματα εξέτασης της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ανάπτυξης και εμπλουτισμού της θεωρίας μας με βάση κατακτήσεις και θετική προσφορά αλλά και σοβαρά λάθη που έγιναν στην πορεία, της για πρώτη φορά οικοδόμησης ενός νέου συστήματος που δεν ήταν δυνατόν η θεωρία να δώσει λύσεις, πριν ακόμα εμφανιστούν τα νέα στοιχεία που η ζωή πάντα βάζει.

Θεωρούμε σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 Κομουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με κοινές θέσεις που ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα της ΕΕ, και στο χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτή, σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, κάθε κόμμα στη χώρα του την προσαρμόζει με βάση τις όποιες ιδιαιτερότητες υπάρχουν. Σημειώνω ότι η διακήρυξη υπογράφεται μόνο από κόμματα κρατών της ΕΕ. Δεν συμπεριλαμβάνονται ΚΚ που συμφωνούν με αυτή τη διακήρυξη, θα ήταν διατεθειμένα να την υπογράψουν, αλλά οι χώρες τους δεν ανήκουν στην ΕΕ, γι’ αυτό και δεν μπήκαν οι υπογραφές τους.Βεβαίως υπάρχουν και κομμουνιστικά κόμματα με τα οποία έχουμε στενή συνεργασία σε αρκετά ζητήματα, που δεν υπογράφουν. Αυτό δεν είναι κάτι που μας εμποδίζει να έχουμε συνεργασία εκεί που συμφωνούμε. Ωστόσο το εργατικό, το γενικότερο λαϊκό κίνημα βοηθιέται όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες, δεν παρακάμπτουν διαφορές, δεν στρογγυλεύουν εκτιμήσεις, γιατί τότε η συμφωνία είναι ασταθής και περιέχει τον κίνδυνο να κατανοούνται οι θέσεις από τους εργαζόμενους με εκλεκτικό τρόπο, ο καθένας να ενεργοποιεί ό,τι νομίζει. Η πολυγλωσσία δεν είναι πραγματική δύναμη.

Το ΚΚΕ με την ψύχραιμη στάση του, την υπομονή που διαθέτει και η οποία στην πολιτική είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν περισσότερο θετικές εξελίξεις στη διαμόρφωση ενός συνεκτικότερου, από ό,τι σήμερα, κομμουνιστικού ρεύματος, που θα δώσει ελπίδες. Ενός ρεύματος που θα συμβάλλει στην ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, αλλά θα είναι σταθερό και αταλάντευτο στην ενσωμάτωση, στη χειραγώγηση, ανθεκτικό στην ιδεολογική και πολιτική πίεση, ένα χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην αντοχή του κινήματος στα σκαμπανεβάσματα και στους ελιγμούς του ταξικού αντίπαλου.

Kρίσιμα ζητήματα διαφορών με τη διακήρυξη του ΚΕΑ

Στην καλύτερη περίπτωση η διακήρυξη του ΚΕΑ εκφράζει πλήρη σύγχυση που αφορά τις νομοτέλειες της καπιταλιστικής παραγωγής και αναπαραγωγής. Αυτονομείται η πίστη από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής. Προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο στη συνείδηση των λαών Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα. Απόδειξη πόσο έχουν δεμένα τα χέρια όσοι υποστήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο καπιταλισμό μιας συγκυρίας, αλλά ό,τι ζούμε είναι στη φύση του καπιταλισμού και όχι παρέκκλισή του, όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο του ΚΕΑ.

Η κρίση είναι του καπιταλιστικού συστήματος και όχι κρίση από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η κρίση δεν οφείλεται στη χρηματιστική αγορά που δεν ελέγχθηκε. Είναι στη φύση του συστήματος, και η χρηματαγορά είναι αναπόσπαστο στοιχείο. Υπάρχει η παρασιτική κερδοσκοπία, αλλά αυτή υπάρχει λόγω της συγκέντρωσης κεφαλαίων, που δε γίνεται με κόλπα, αλλά στη βάση της ταξικής εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχει «κοινή» διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές και όσα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων αναπαράγονται μαζί τους από την άλλη. Ετσι, ο αγώνας κατά των μονοπωλίων μετατρέπεται σε αγώνα για καλά μονοπώλια, σε ανθρώπινο καπιταλισμό.

Η ενοχοποίηση του «νεοφιλελευθερισμού» για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα την κρίση του ή αλλιώς την «κρίση του καζινοκαπιταλισμού», βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού.

Καπιταλιστική οικονομία σημαίνει να συσσωρεύονται αμύθητα κέρδη. Το κίνητρο του κέρδους, του όλο και μεγαλύτερου, της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, και ιδιαίτερα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος, είναι η κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας. Δηλαδή σημαίνει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Η διακήρυξη του ΚΕΑ καίει το ριζοσπαστισμό, κάνει το κίνημα να υποφέρει από αφλογιστία, και όσο μεγαλύτερη έξαρση πάρει, τόσο θα πέσει στην πορεία αν δεν υπάρχει μια αντίστοιχη συνείδηση με ποιον έχει να κάνει.

Τα βασικά και χαρακτηριστικά σημεία της Διακήρυξης των 21
1 Το κύριο, είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα της ΕΕ. Ο χαρακτήρας αυτός δεν καθορίζεται από το αν πλειοψηφούν φιλελεύθερα ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά. Καθορίζεται πριν απ΄ όλα από το ποιος έχει την εξουσία των μέσων παραγωγής , εξαρτάται ποιος καθορίζει το δρόμο ανάπτυξης. Η ΕΕ είναι επιλογή του κεφαλαίου, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις, ακόμα στο μεσοπόλεμο, τον 20ό αιώνα. Πότε κυριαρχούν οι κρατικοποιήσεις, πότε οι ιδιωτικοποιήσεις, ανάλογα ποια επιλογή και διαχείριση βολεύει το κεφάλαιο. Οταν λέμε αυτό, δεν σημαίνει ότι η πάλη των εργαζομένων δεν μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, ότι δεν είναι δυνατόν να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά αυτές δεν πρόκειται να είναι μια επανάληψη των κατακτήσεων της μεταπολεμικής περιόδου. Η απόσπαση κατακτήσεων απαιτεί ιδεολογική χειραφέτηση, συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, και πάλη ως το τέλος για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
2 Εξίσου βασικό στοιχείο είναι ποιος ο διεθνής ρόλος της ΕΕ. Η διακήρυξη θέτει το ζήτημα ότι είναι πυλώνας της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και όχι ένας πόλος αντίβαρο.
3 Η στάση έναντι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Μόνο η εύστοχη και πολιτικά σωστή θέση για το χαρακτήρα της ΕΕ μπορεί να καλλιεργήσει το έδαφος για την εναλλακτική λύση. Χωρίς αυτό θα ταυτίζονται τα μερεμέτια με την εναλλακτική λύση.

Η ΕΕ δεν είναι σε σταυροδρόμι, όπως αναφέρει η διακήρυξη του ΚΕΑ. Εχει χαράξει δρόμο, δεν ταλαντεύεται, πρέπει να δυσκολευθεί, να μπουν εμπόδια. Δεν αλλάζει, αλλά αδυνατίζει και ανατρέπεται με την αποδυνάμωσή της, που ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να χάνει μέλη και αυτά να ενώνονται σε μια διαφορετική συνεργασία.

4 Το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.
5 Το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης.

Εκτιμάμε ως πολύ σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος από το ΚΕΑ.

ΚΑΡΜΕΛΟ ΣΟΥΑΡΕΖ
Αποτέλεσμα σημαντικής δουλειάς και ενωτικής προσπάθειας η Διακήρυξη

Ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας

«Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω πραγματικά τη μεγάλη μου αναγνώριση για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που μας κάλεσε σήμερα να είμαστε εδώ σ’ αυτή τη συνέντευξη Τύπου και να μιλήσουμε για την Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης, που εισηγητικά και ακούσατε.Θέλουμε να πούμε ότι αυτή η Διακήρυξη ήταν το αποτέλεσμα μιας πραγματικά σημαντικής δουλειάς που έγινε ανάμεσα στα κόμματά μας, ενωτικής προσπάθειας που είχε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, για όλη αυτή τη δουλειά που έγινε και που εκφράστηκε με την Κοινή Διακήρυξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξέφραζαν τις μεγάλες τους ευχαριστίες τα 4 εκατομμύρια άνεργοι που είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 17% σήμερα, που το επόμενο διάστημα μπορεί να φτάσει και στο 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Και θέλουμε να πούμε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια και η λεγόμενη ιστορική Δεξιά, αλλά και η Σοσιαλδημοκρατία στη δική μας χώρα, την Ισπανία. Είναι το αποτέλεσμα αυτού που θα λέγαμε ενός καπιταλισμού – καζίνο, που οδήγησε δηλαδή στην εμπορευματοποίηση της στέγης. Σήμερα υπάρχει πρόβλημα με πολύ μεγάλο αριθμό σπιτιών που πλέον έχουν υποθηκευτεί.

Εχει φτάσει αυτή τη στιγμή ένας αριθμός των 59.000 οικογενειών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους και σήμερα έχουν χάσει τα σπίτια τους και μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, σε μια τόσο σκληρή πραγματικότητα από την καπιταλιστική κρίση, είναι που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα για τον κοινό αγώνα των Κομμουνιστών.

Και γι’ αυτό και σήμερα είναι ακόμα πιο φανερό ότι το σχέδιο αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ουσιαστικά συμφέρει, είναι υπέρ της ισπανικής ολιγαρχίας. Μιλάμε για την ιδιωτικοποίηση όλου του δημόσιου τομέα, των δημόσιων υπηρεσιών, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το γεγονός ότι πολύ μεγάλα κονδύλια πηγαίνουν για το λεγόμενο προληπτικό πόλεμο, δηλαδή αυτό που ονομάζουν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης οι επιπτώσεις που βλέπουμε σήμερα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Και βέβαια αυτό είναι μια ταξική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι και η εργατική τάξη της Ισπανίας, όπως και όλη η εργατική τάξη της Ευρώπης, πρέπει να αντισταθεί σ’ αυτή την πολιτική.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν στον αγώνα για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους κόντρα στην καπιταλιστική κρίση και αυτό θα γίνει μόνο όταν εμείς ως κομμουνιστές, ως Κομμουνιστικά Κόμματα καταφέρουμε να τους δώσουμε αυτό το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης με μια διαφορετική προοπτική που μπορεί να έχει ο αγώνας τους.

Και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα εμείς, οι Ισπανοί κομμουνιστές, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καπιταλιστική κρίση. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή μέλη του Κόμματός μας συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες που γίνονται στην Ισπανία και το τελευταίο παράδειγμα είναι η συμμετοχή τους στην περιοχή της Χώρας των Βάσκων σε ένα ναυπηγείο όπου γίνεται αυτή τη στιγμή κατάληψη από τους εργαζόμενους και συμμετέχουν και τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας.

Και βέβαια χρησιμοποιούμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές για να εξηγήσουμε ακόμα καλύτερα σε όλο τον ισπανικό λαό το δικό μας σχέδιο, τη δική μας πρόταση. Η δική μας πρόταση είναι η πρόταση της αποδέσμευσης, της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποχώρηση και η διάλυση του ίδιου του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και είναι μια πορεία, μια προοπτική που φτάνει στη σοσιαλιστική κοινωνία, μια κοινωνία που θα την οικοδομήσουν οι λαοί της χώρας μας, οι λαοί της Ισπανίας.

Θεωρούμε ότι αυτή η σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου συζητάμε για την Κοινή Διακήρυξη των Κομμάτων, συμβάλλει σ’ αυτή την προοπτική. Φυσικά, ο αγώνας δε θα είναι εύκολος και θα πάρει χρόνο, αλλά θεωρούμε ότι μόνο αυτός ο δρόμος, μόνο αυτή η πάλη έχει νόημα για τη ζωή των εργαζομένων, για την προοπτική τους.

Αυτή είναι και η πρόταση που φαίνεται και από την Κοινή Διακήρυξη που υπογράψαμε τα 21 Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης. Ευχαριστώ πολύ»

ΚΙΟΥΛΑ ΤΟΥΡΜΕΡ

Αποχωρήσαμε από το ΚΕΑ γιατί θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος στη συνέντευξη Τύπου

«Αξιότιμοι σύντροφοι, αγαπητοί καλεσμένοι, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για την πρόσκληση που μας απεύθυνε. Με προσοχή παρακολούθησα την ομιλία της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα και συμφωνώ απόλυτα με τα συμπεράσματά της.Οι τωρινές εκλογές, οι ευρωεκλογές γίνονται σε μία ιδιαίτερη περίοδο που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Τόσο η Ευρώπη, όσο και η Ουγγαρία, οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς απαντήσεις, πώς να προχωρήσουν, πώς θα ζήσουν από εδώ και στο εξής.

Η τωρινή κυβέρνηση της Ουγγαρίας προσπαθεί να βγει από την κρίση σε βάρος των εργαζομένων, ενώ εμείς λέμε ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των εργαζομένων. Και ό,τι και αν λένε οι σοσιαλιστές, οι σοσιαλδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι και οι λοιποί, θα πρέπει να δείξουμε έναν άλλο δρόμο. Αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος του ξεπεράσματος της κρίσης, του ξεπεράσματος του καπιταλισμού, ο δρόμος της επανάστασης.

Αυτές οι εκλογές γίνονται σε ιδιαίτερες συνθήκες, επίσης διότι για πρώτη φορά ο λαός της Ουγγαρίας μπορεί να συνοψίσει και να βγάλει συμπεράσματα για τα αποτελέσματα από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θεωρούμε, ότι ο αριθμός αυτών που έχασαν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό όσων κέρδισαν. Η Ουγγαρία είχε υψηλά ανεπτυγμένη αγροτική οικονομία, είχε εξαγωγές κρασιού, κρέατος και ψωμιού, τώρα οι Ούγγροι τρέφονται με ιταλικό κρέας, αυστριακό ψωμί και πίνουν ελληνικό κρασί. Αυτό δεν είναι άσχημο βέβαια…

Η Ουγγαρία έχει χάσει πάρα πολλά, το επίπεδο των τιμών έχει φτάσει το ευρωπαϊκό, οι τιμές είναι παρόμοιες μ’ αυτές στην Ελλάδα, αλλά ο μέσος μισθός στην Ουγγαρία δεν έχει φτάσει καν τα 600 ευρώ.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να πω, ότι το κόμμα μας πήρε μια σημαντική απόφαση ενόψει των ευρωεκλογών. Πήραμε την απόφαση να βγούμε, να αποχωρήσουμε από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Είναι μία πολύ μεγάλη και σημαντική απόφαση, διότι το κόμμα μας ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Θεωρούσαμε ότι μπορούμε από τα μέσα να αλλάξουμε την πολιτική ρότα αυτού του κόμματος. Η πείρα των τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι αυτό είναι ανέφικτο, οι δρόμοι μας είναι χωριστοί. Θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, ενώ εκείνοι θέλουν να συμφιλιωθούν με τον καπιταλισμό.

Εμείς επιδιώκουμε το σοσιαλισμό, ενώ εκείνοι τον καπιταλισμό σε μία καλύτερη εκδοχή. Η έξοδός μας από το ΚΕΑ πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τα υπόλοιπα κόμματα της Ευρώπης, κίνητρο για ενίσχυση της συνεργασίας μας, με βάση τις αρχές του Προλεταριακού Διεθνισμού, στο όνομα της κοινής μας πάλης ενάντια στον καπιταλισμό.

Γι’ αυτό και υπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν για το οποίο μίλησε η συντρόφισσα Γενική Γραμματέας. Το κόμμα μας στην Ουγγαρία έχει ήδη διανύσει το πρώτο στάδιο της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές. Είκοσι πέντε κόμματα επεδίωξαν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από την Ουγγαρία, μόνο 8 κόμματα κατάφεραν να συλλέξουν τον απαραίτητο αριθμό των δικαιολογητικών, μεταξύ αυτών των κομμάτων βρίσκεται και το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα.

Θα θέλαμε πολύ να είμαστε δίπλα στους εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ευχαριστώ».

Η αποχή είναι πυροβολισμός στον αέρα

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Μετά από την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τους χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των αδελφών κομμάτων, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος της εισηγήτριας με τους δημοσιογράφους:— κα ΤΑΣΟΥΛΗ (MEGA): Ηθελα να ρωτήσω, κα Παπαρήγα, πώς σχολιάζετε την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή την Παρασκευή το βράδυ, να κλείσει τις εργασίες της Ολομέλειας και αν θεωρείτε πιο πιθανό το σενάριο να έχουμε διπλές εκλογές στις 7 Ιουνίου.

— Α. Π.: Γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Κατά τη γνώμη μας, αυτό το θέμα δεν μπορεί να κυριαρχήσει μπροστά στις ευρωεκλογές. Μπροστά στις ευρωεκλογές υπάρχουν μείζονα προβλήματα. Ομως είναι πεντακάθαρο γιατί έκλεισε η Βουλή, αυτόματα θέλει την παραγραφή των σκανδάλων. Τώρα αν υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες δεν μπορεί κανείς να ξέρει, όπως και αν θα γίνουν μαζί οι εκλογές. Λίγο δύσκολο τώρα.

Το θέμα είναι τι θα κάνει ο λαός στις εκλογές, αυτό είναι. Η ψήφος του λαού και ιδιαίτερα μεγάλου μέρους της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων, αυτοί που έχουν μικρομάγαζα, οι φτωχοί αγρότες, αυτοί τι θα κάνουν. Αν καθίσουν τώρα να συζητάνε για παραγραφή ή μη παραγραφή, εγώ θα έλεγα να μην τους παραγράψουν τις ευθύνες τους. Αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, παραγράφεις τις ευθύνες τους. Κι αυτή η παραγραφή είναι πολύ χειρότερη από την παραγραφή των σκανδάλων.

Δεν αφήνουμε κανένα μέσο πάλης που μπορεί να βοηθήσει

— ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τα κομμουνιστικά κόμματα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές; Αφού είμαστε αντίθετοι με όλο αυτό το σχέδιο, δε θα ήταν καλύτερο να μην έχουμε κανέναν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να οργανώσουμε την πάλη έξω από αυτήν;— Α. Π.: Κατ’ αρχήν μ’ αυτήν τη λογική δε θα παίρναμε μέρος ούτε στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Γιατί, μη φανταστείτε ότι είμαστε λάτρεις του αστικού Κοινοβουλίου. Το ίδιο, δεν είμαστε λάτρεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, είναι και εδώ μια μορφή πάλης, ένα πεδίο πάλης, που εμείς σε καμία περίπτωση δεν το θεωρούμε το κύριο και το αποκλειστικό. Για σκεφτείτε να μην έπαιρνε μέρος το ΚΚΕ στις εκλογές ή τ’ άλλα κόμματα στη χώρα τους. Στην ουσία, θα λέγαμε στον κόσμο «μπείτε στην παγίδα των άλλων κομμάτων». Είναι στοιχείο έκφρασης της αντίθεσης η συμμετοχή στις εκλογές και πάλη να ισχυροποιηθούν τα κομμουνιστικά κόμματα που με συνέπεια παλεύουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι ένας δείκτης με τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν απ’ όλα, μπορείς να δώσεις πολύ περισσότερα στοιχεία και αποκαλύψεις, όχι μόνο ιδεολογικοπολιτικές αποκαλύψεις, αλλά και πολύ συγκεκριμένες. Τι γίνεται εκεί, πώς λειτουργεί. Βεβαίως, παρεμβαίνουμε και με στόχο, αν μπορεί κάτι να κατακτηθεί, αυτό να γίνει. Και γενικά ως κομμουνιστικό κόμμα δεν αφήνουμε κανένα μέσο πάλης που μπορεί να βοηθήσει. Κανένα από μόνο του δε φτάνει, και, πολύ περισσότερο, οι εκλογές.

Και θέλω να πω και το εξής πράγμα: Θα έρθει η φάση, η «στιγμή» – ας το πω σε εισαγωγικά, δε θα είναι μια στιγμή – που οι συνηθισμένες και οι κλασικές μορφές πάλης θα έχουν ξεπεραστεί και θα είναι οι μορφές πάλης που δεν έχουν σχέση με την κλασική κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Εμείς είμαστε υπέρ τού να υπάρχουν άλλα λαϊκά όργανα, όργανα ελεγκτικού ελέγχου κτλ., συνθήκες πια εδώ σοσιαλισμού, άλλης κατάστασης. Στις σημερινές συνθήκες, και οι εκλογές αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, και το Κοινοβούλιο είναι σοβαρό πεδίο δράσης που μας δίνει υλικό για να παλεύουμε και εκτός.

Λάθος επιλογή η μη συμμετοχή

— κα ΒΗΧΟΥ (ΑΠΕ): Πάνω στο ίδιο ζήτημα θα ήθελα να σας ρωτήσω: Υπάρχει όμως και η διάσταση ότι η αποχή από τις εκλογές αυτές λειτουργεί και σαν ένα είδος δημοψηφίσματος.

— Α. Π.: Είναι πυροβολισμός στον αέρα αυτό, χωρίς στόχο. Ποιο είναι το καλύτερο: Η συμμετοχή και η στήριξη του ψηφοδελτίου στην Ελλάδα που στηρίζει το ΚΚΕ, και αντίστοιχα στις άλλες χώρες. Αυτό θα είναι χαστούκι. Για σκεφτείτε την άλλη μέρα από την αποχή. Δηλαδή, θα κοκκίνιζαν τα μούτρα του Μπαρόζο και της Κομισιόν από την αποχή; Το πολύ – πολύ, θα έλεγαν ότι είναι τόσο σίγουροι οι Ευρωπαίοι για την Ευρωπαϊκή Ενωση που δε χρειάζεται ούτε να πάνε να ψηφίσουν!

Δεύτερον: Τα αστικά κόμματα θα τσακώνονταν μεταξύ τους για τις αιτίες της αποχής. Τρίτον, θ’ ακούγαμε το εξής επιχείρημα, το οποίο, με συγχωρείτε, επειδή το ακούω καθημερινά, είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη του λαϊκού Κινήματος: Ο κόσμος σιχάθηκε την πολιτική και τους πολιτικούς.

Υπάρχει απογοήτευση, αλλά είναι λάθος επιλογή η μη συμμετοχή. Θα βρεις το δρόμο να στείλεις το κατάλληλο βόλι. Αλλά έχω συναντήσει πολλούς και πολλές, που λένε, όλοι το ίδιο είναι, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και ψηφίζουν ξανά και ξανά Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι αφού είναι όλοι το ίδιο γιατί να μην ψηφίσω ένα κόμμα που θα γίνει κυβέρνηση;

Ξεκάθαρο: Η αποχή λειτουργεί υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής. Τέλος. Η συμμετοχή και η στήριξη του ΚΚΕ – μιλάω για την Ελλάδα – στην Ουγγαρία του ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, στην Ισπανία αντίστοιχα, στη Γαλλία, όπου υπάρχουν συνεπείς δυνάμεις, αυτές πρέπει να στηριχθούν. Μετρά η θετική ψήφος στους κομμουνιστές. Αυτό είναι που θα τους τρίξει τα δόντια. Ολα τ’ άλλα θα είναι αντικείμενα ακαδημαϊκών συζητήσεων, φιλολογικών συζητήσεων και συμπερασμάτων και ψυχιατρικών και ψυχολογικών συζητήσεων.

Στόχος να πάμε πιο ψηλά

κα ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ (ΝΕΤ): Εχετε έναν στόχο αριθμητικό, εκλογικό, τόσο στην Ελλάδα, αλλά μετά απ’ αυτή την κοινή Διακήρυξη και γενικότερα στην Ευρώπη;

Α. Π.: Κοιτάξτε, ο στόχος δεν μπορεί να διαμορφώνεται μόνο εκλογικά, υπάρχει ένας πάγιος στόχος, ο οποίος βεβαίως θέλουμε να υπηρετηθεί και η συσπείρωση νέων δυνάμεων στα ψηφοδέλτια τα κομμουνιστικά, τα ψηφοδέλτια εκείνα που καταδικάζουν το Μάαστριχτ, που μιλάνε για άλλο δρόμο ανάπτυξης κτλ.

Βεβαίως, ένας δείκτης είναι και οι ψήφοι. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις αριθμοποίηση των ψήφων. Ο στόχος είναι να πάμε πιο ψηλά. Ο στόχος είναι να καταγραφεί μια δυναμική και αυτό είναι συνάρτηση και της συμμετοχής. Σε τελευταία ανάλυση, τι κρίνεται; Κρίνεται αν θα ψηφίσει κάποιος τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ ή θα φύγει από τη Νέα Δημοκρατία και θα πάει στο ΠΑΣΟΚ;

Τα κόμματα αυτά δεν προβάλλουν έναν άλλο δρόμο εξέλιξης. Η ψήφος στα άλλα κόμματα, π.χ., στο ΛΑ.Ο.Σ., τι δείχνει; Δείχνει μια απογοήτευση από τα δυο μεγάλα κόμματα και μια επιλογή ενός μικρότερου κόμματος, αλλά που δεν είναι επιλογή εναλλακτική. `Η η ψήφος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ή των Οικολόγων. Είναι μια ψήφος προς την ουτοπία, αλλά ξέρετε, υπάρχει και η ωραία ουτοπία, υπάρχει και η επικίνδυνη ουτοπία. Αυτή είναι επικίνδυνη ουτοπία. Οτι μπορεί, δηλαδή, ο καπιταλισμός να μερεμετίζεται, ότι μπορεί, π.χ., να κατεβαίνεις στις εκλογές, να έχεις ψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να λες κάποια άρθρα που είναι νεοφιλελεύθερα να αναθεωρηθούν!

Βεβαίως, οι Συνθήκες αναθεωρούνται. Αλλά το καπιταλιστικό σύστημα, και μάλιστα όταν είναι και διακρατικό, έχει τα μέσα. Τι μέσα έχει; Εχει την εξουσία στα χέρια του. Και, επομένως, τα μονοπώλια μπορούν στη ζωή να λύνουν ζητήματα που ο νόμος ακόμα δεν τα έχει λύσει.

Εμείς πιστεύουμε απόλυτα ότι είναι κριτήριο άλλης επιλογής, κριτήριο του ριζοσπαστισμού, το κριτήριο να τους φοβίσω. Κάποιος μπορεί να μη θέλει ανατροπή, αλλά θέλει να εκφράσει τη μεγαλύτερη πίεση. Αυτή είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Δε θα πιέσει ο διασκορπισμός των ψήφων σε κόμματα που δεν αμφισβητούν τον ευρωπαϊκό μονόδρομο και που τα φορτώνουν όλα στον Μπους, στους τραπεζίτες, στα golden boys κτλ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ θα έχει και διεθνείς επιπτώσεις; Θα έχει. Εμείς βάζουμε στόχο να πάμε ψηλά. Το θέμα είναι και ο λαός τι στόχο βάζει. Πρέπει κι αυτοί οι οποίοι έχουν αγανακτήσει να βάλουν έναν στόχο. Ποιον; Να φύγουν από τον Αννα για να πάνε στον Καϊάφα; Να ξαναδοκιμάσουν τις δοκιμασμένες λύσεις;

Οπωσδήποτε, να ψηφίσουμε μαζικά. Να μην υπάρχει αποχή. Δεν μπορεί κάποιος να λέει «τι μας νοιάζουν εμάς οι ευρωεκλογές, εμείς είμαστε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Είμαστε εναντίον και του καπιταλισμού στην Ελλάδα, αλλά μετέχουμε παντού, σε όλα τα πεδία που εκφράζεται ο λαός. Στα σαλόνια δεν πάμε.

Θα γινόταν το μεγαλύτερο ανέκδοτο

κα ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΠΕ): Ο Μανόλης Γλέζος έκανε χθες μια δήλωση, όπου είπε ότι η μόνη διέξοδος για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι να ενωθούν τα κόμματα της Αριστεράς και αυτό να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές. Τι απαντάτε;

— Α. Π.: Την πρόταση την έκανε εκ του ασφαλούς. Ξέρει ότι αυτή η συνεργασία δεν μπορεί να γίνει. Εξαρτάται τώρα τι εννοεί κανείς «διέξοδο». Αν απλώς φιλοδοξήσεις να κόψεις μια φέτα απ’ το ΠΑΣΟΚ ακόμα και μια φέτα από τη Νέα Δημοκρατία και να τους στριμώξεις, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, αυτή είναι διέξοδος μόνο εκείνων οι οποίοι θέλουν να κυβερνήσουν, θέλουν να πάρουν μέρος στη διαχείριση του συστήματος. Γι’ αυτούς είναι μία διέξοδος αυτή, όντως.

Για μας θα ήταν εγκατάλειψη αρχών, θα ήταν κοροϊδία των εργαζομένων και στο τέλος θα μας έφερνε σε αντιπαράθεση με το κύριο που μας ενδιαφέρει, να μπορούμε να συμβάλλουμε στην άνοδο και στην ανάδειξη του Κινήματος.

Και κάτι άλλο: Θεωρούν μερικοί δεδομένο ότι όταν γίνει μια συμμαχία κομμάτων με ταμπέλα ή δίχως ταμπέλα αριστερών, αμέσως ο κόσμος την ψηφίζει. Σας πληροφορώ μία τέτοια συμμαχία για να δώσει ώθηση στο κίνημα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καταξιωμένη. Δεύτερον, πρέπει να ιδρώσει πάρα πολύ για να ανέβει το κίνημα.

Για δείτε και το ’89 που έγινε ο συνασπισμός, το άθροισμα των δύο κομμάτων ήταν το αποτέλεσμα. Και στις δεύτερες εκλογές, μείωση. Αυτό λέω και στην περίπτωση που είναι ένας συνασπισμός κομμάτων θετικός. Αν το μεγάλο μέρος του λαού δεν είναι οργανωμένο και δεν παλεύει και απλώς εναποθέσει τις ελπίδες του σε μία συμμαχία, και την πιο καλή, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Πολύ περισσότερο, εάν θα γινόταν αυτή η συμμαχία, που λέτε, ούτε το μισό τοις εκατό του αθροίσματος δε θα έπαιρνε. Και να σας πω γιατί; Γιατί από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές θα παίρνανε τις θέσεις των τριών συνιστωσών και θα λένε: Εσείς λέγατε αυτό, το εγκαταλείπετε αυτό; Μετά θα έπιαναν τον άλλο: Εσείς που λέγατε αυτά για το ΚΚΕ, τώρα υιοθετείτε τις θέσεις του ΚΚΕ;

Δηλαδή, θα γινόταν το μεγαλύτερο ανέκδοτο και για χρόνια θα ήταν έργο στις επιθεωρήσεις.

Ο τσακωμός τους είναι στήριγμα για το σύστημα

κ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ («9.84»): Εγκαινιάστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα η προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών, μία πολύ έντονη πόλωση, που φαίνεται ότι θα την επιδιώξουν σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο. Πώς τη σχολιάζετε αυτή σαν τακτική και αν συμφωνείτε με την άποψη ότι έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος αυτές οι εκλογές.

— Α. Π.: Το Σαββατοκύριακο ήμουν στο Ντίσελντορφ. Εκεί δε μοιάζει καθόλου ότι γίνονται εκλογές. Βλέπεις κάποια ονόματα, κάποια πρόσωπα σε αφίσες πολύ λίγες. Βέβαια, συγκεντρώσεις δε γίνονται. Πολύ «ωραίο κλίμα»! Κανένας δεν κάνει συγκεντρώσεις!

Και γίνονται απανωτές συζητήσεις στην τηλεόραση, όπου εκεί πέρα σκοτώνονται. Αυτό είναι προεκλογική δραστηριότητα; Δηλαδή, οι θεατές κάθονται εκεί και ακούν. Ενώ η πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης, αν θα έχει πολύ ή λίγο κόσμο, και αυτός είναι ένας δείκτης. Παίζει ρόλο η συζήτηση, ο διάλογος. Στη Γερμανία ήταν 600 άτομα της περιοχής, είναι μεγάλη συγκέντρωση για τα μέτρα των μεταναστών. Εγινε διάλογος, έγινε συζήτηση, βάζανε ερωτήσεις, λέγανε τις απόψεις τους. Τι να το κάνουμε, δηλαδή, να συζητάμε στα κανάλια και να παρακολουθούν οι άλλοι;

Η πόλωση, στο βαθμό που είναι πολεμική αντιπαράθεση, πολεμική πολιτική αντιπαράθεση, είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Τώρα γιατί τσακώνονται; Επιλέγουν ορισμένα πράγματα για τα σκάνδαλα, ποιος είναι πιο ικανός πρωθυπουργός, ποιος έχει κλέψει περισσότερα ή λιγότερα.

Τους είδατε να τσακωθούν για το μεροκάματο του εργαζόμενου; Τους είδατε να τσακωθούν για τις συντάξεις; Τους είδατε να τσακωθούν για τη μερική απασχόληση, για τα STAGE, για την έκθεση Σέρκας;

Δεν τσακωθήκανε γι’ αυτό. Δεν τσακώνονται γι’ αυτό. Και με αυτήν την έννοια ο τσακωμός τους είναι στήριγμα στο σύστημα. Πάνε να συσπειρώσουν τυφλά ένα λαϊκό κόσμο.

Αν θα είναι δημοψήφισμα; Τι διαφορά έχει το δημοψήφισμα από τις εκλογές; Το δημοψήφισμα είναι σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ναι ή όχι, αν θα ισχύσει ένας νόμος, ή αν θα έχουμε το βασιλιά ή όχι.

Γιατί το βάζει αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου; Για να πει εγώ ειμί το φως, αυτός εστί το σκότος. Και θέλει να κάνει δημοψήφισμα ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι!..

Και ο Καραμανλής θέλει να κάνει δημοψήφισμα ανάμεσα στον ικανό πρωθυπουργό και στον μη ικανό πρωθυπουργό. Κάπως έτσι.

Αν μιλήσουμε έτσι, όχι, δεν είναι δημοψήφισμα. Εδώ κρίνεται μία ατζέντα θεμάτων. Κρίνεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, η Μπολόνια και η στάση των κομμάτων και η πολιτική τους στην Ελλάδα. Είναι αρκετά τα θέματα. Αυτό που οπωσδήποτε πρέπει σε όλη την Ευρώπη να βγει, είναι ότι η αντίθεση στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανερχόμενη. Δεν μπορεί άλλο να φωνάζεις στους δρόμους και άλλο να ψηφίζεις στην κάλπη.

Αλχημεία από το ΚΕΑ

— Α. Π.: Αν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, να κάνω μια υπογράμμιση. Τη Διακήρυξη που έχετε πάρει την έχουν υπογράψει τα κόμματα. Διασταυρωμένα, δηλαδή. Δε θα βρείτε ένα κόμμα να πει ότι μου χρησιμοποιήσατε το όνομα και δεν έχω υπογράψει. Σας κάνει εντύπωση που το λέω; Μη σας κάνει εντύπωση! Γιατί είδα την εκλογική διακήρυξη του ΚΕΑ και μας έκαναν εντύπωση ορισμένες υπογραφές κομμάτων. Το διασταυρώσαμε και δεν έχουν υπογράψει! Οπως το ΑΚΕΛ και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας. Δεν ξέρω αν είναι και άλλα, δεν πήραμε ένα ένα κόμμα, αλλά κάποια κόμματα που ξέραμε ότι δε θα το είχαν υπογράψει.

Ξέρετε πώς είναι η σπέκουλα; Γιατί μερικοί είναι σε όλα μέσα. Βάζουν τη Διακήρυξη και από κάτω γράφουν, τα μέλη του ΚΕΑ και οι παρατηρητές. Δηλαδή πώς να σας πω τώρα; Αλχημεία! Θέλω να σας πω δηλαδή, μπορείτε να το διασταυρώσετε, έχουν υπογράψει αυτά τα κόμματα, τα 21.

Advertisement
Αναρτήθηκε στις Ευρωεκλογές 2009, ΚΝΕ, διεθνή. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ – ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αρέσει σε %d bloggers: